Αcteal, 15 χρόνια μετά από τη μεγάλη σφαγή

Mας έκλεψαν τα φρούτα, έκοψαν τα κλαδιά μας, έκαψαν τους κορμούς, μα δεν μπορέσαν να σκοτώσουν τις ρίζες μας  Οι ιθαγενείς έχουν τη δική τους βαθύτερη πολιτιστική κληρονομιά μέσω της οποίας βιώνουν τη βάση της ίδιας της ζωής. Αυτές οι συνθήκες παρέχουν ελπίδα για ζωή, τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τη φύση της οποίας ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Εδώ και πεντακόσια χρόνια, αδίστακτες δυνάμεις έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον των ανθρώπων μας, έχουν εκμεταλλευτεί βάναυσα τους πόρους μας κι έχουν κλέψει τις πνευματικές μας αξίες. Προσπάθησαν να καθυποτάξουν, να δωροδοκήσουν και να ξεριζώσουν ολόκληρους πληθυσμούς. Έχουν κάνει σκόνη την δικαιοσύνη και θέσπισαν νομοθεσία προκειμένου να δικαιολογήσουν την αδικία τους. Στο πέρασμα του χρόνου, εκατομμύρια γενναίων ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας. Και ο αγώνας συνεχιζει να διεκδικεί τα θύματά του.
   Ο αγώνας για ελευθερία τώρα απαιτεί μια νέα ώθηση που θα μας βγάλει από το σκοτάδι όπου έχουμε αποκλειστεί τόσο καιρό. Πάλι ο ήλιος ανατέλλει μεγαλόπρεπα, δίνοντας νέα ζωή στη Μάνα Γη, στους ανθρώπους μας και σε όλους τους ανθρώπους της γης. Από τα βάθη των παρθένων δασών και το σκοτάδι των βουνών ακούγοται οι φωνές των καταπιεσμένων που απαιτούν δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατια για όλους τους ανθρώπους μας. Παρά τις πολλές δολοφονίες που διαπράττονται εναντίον ενός ανυπερασπιστου πληθυσμού, νιώθουμε ακόμη τους νεκρούς να περπατούν στο πλάι μας, τις φωνές τους να ενώνονται με τις δικές μας, τις καρδιές τους να χτυπούν στα στήθη μας.
   Οι συμφωνίες του Σαν Αντρές το Φεβρουάριο του 1996, που υπογράφηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ΕΖLN, τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα σχέση μεταξύ του κράτους του Μεξικού, της εθνικής κοινότητας και του ιθαγενούς πληθυσμού. Δυστυχώς, πλησιάζοντας τη χιλιετία, η κυβέρνηση συνέχισε να πηγαίνει αντίθετα από όσα είπε, και να διαπράττει νέες μαζικές σφαγές εναντίον των ανθρώπων μας. Στις 22 Δεκεμβρίου 1997, παραστρατιωτικοί σφαγίασαν 45 μάρτυρες στο χωριό Acteal στην επαρχία Chiapas. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν ενώ προσεύχονταν για ειρήνη. Μαζί με τις άλλες χιλιάδες θυμάτων της ωμής δύναμης του χρήματος, θα μας δώσουν νέα δύναμη για να πορευτούμε προς τα εμπρός.

Το Μεξικό χρειάζεται τους αυτόχθονες ανθρώπους του
Όχι σε ένα Μεξικό χωρίς τη συμμετοχή μας
Μεξικό για τους ανθρώπους - όλους τους ανθρώπους του

Εθνικό Συνέδριο Iθαγενών
Μεξικό

1 σχόλιο:

  1. ο ηθικός αυτουργός διδάσκει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ σαν άλλος Παπανδρέου

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/dec/27/mexico-zedillo-acteal-massacre?INTCMP=SRCH

    ΑπάντησηΔιαγραφή