ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ζητούνται δύο βήματα εμπρός




  Ακολουθούν δύο προτάσεις που προκύπτουν από την παρατήρηση δεδομένων και αποβλέπουν στην πρόοδο και σε αυτή την "παραγωγική ανασυγκρότηση" της κοινωνίας, με συμμετοχή μεγάλης μερίδας του πληθυσμού που ακόμη αποκλείεται.

-- Ειναι πια γνωστό ότι πολλοί νέοι για να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία, φεύγουν στο εξωτερικό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή υποκρίνονται το ρόλο που θα τους δώσει το Ι5. Δεν είναι λίγα τα τραγικά δυστυχήματα, ενώ πολλοί απλά υπομένουν μια θητεία χωρίς πραγματικό αντικείμενο, γιατι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Στη φάση αυτή που η Ελλάδα χρειάζεται τους νέους περισσότερο από ποτέ, και ενώ όλοι πια αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι των συνόρων είναι βρώμικο κι εξυπηρετεί μόνο ξένα συμφέροντα, πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές που να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον της Ελλάδας και που να υπακούουν στην κοινή λογική.
  Η πρόταση είναι για εναλλακτική υπηρεσία που να συνεισφέρει στην εκπλήρωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, όπου διαμένει το άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες του, στη λογική ότι έτσι μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία. Με διάρκεια που θα υπερβαίνει τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας την οποία αντικαθιστά, ώστε να μην είναι ανταγωνιστική της, θα αποτελεί έτσι και μια μορφή πρακτικής που θα ωφελεί τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την κοινωνία στην οποία ανήκει. Το συγκεκριμένο άτομο θα μπορεί να εξελιχθεί χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτεί ή να τιμωρηθεί για αυτή του την επιλογή, και η κοινωνία στην οποία ανήκει τουλάχιστον τοπικά, θα μπορεί να επωφεληθεί από την παραγωγική του συμμετοχή σε αυτή.
 
-- Έχει γίνει πια γνωστό σε όλους ότι ο "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" τουλάχιστον δεν απέδωσε όλες αυτές τις δεκαετίες. Όλο και αυξάνονται οι χώρες που υιοθετούν πολιτικές, που όχι μόνο απαλάσουν τη δικαιοσύνη από το να ασχολείται με σχετικά θέματα αστείας σημασίας, αλλά επιτρέπουν πια στην κοινωνία να απαλάσσεται από επιπλέον, αχρείαστα ενοχικά, και να είναι πιο παραγωγική, βασιζόμενη και σε προϊόντα που η φύση προσφέρει απλόχερα, των οποίων οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Συγκεκριμένα μιλώντας για την κάναβη, είναι πασίγνωστες οι χρήσεις της στην κλωστοϋφαντουργία και στη δόμηση, μεταξύ πολλών άλλων. Είναι πια η καλύτερη χρονική συγκυρία ώστε να επιτραπεί και να υποστηριχτεί η καλλιέργεια για τη βιομηχανική κάναβη, αλλά και η ανευ όρων παύση της δίωξης για μικροποσότητες που συνδέονται φανερά με την προσωπική χρήση. Ευτυχώς ή δυστυχώς, την αρχή δεν καλείται να την κάνει η Ελλάδα, αλλά έχει ήδη γίνει με το παράδειγμα της Ουρουγουαης, των δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου,κ.α., σε κάθε παράδειγμα με διαφορετικές παραμέτρους.
    Δεν προτείνεται η διαφήμιση του καπνίσματος ή της εμπορίας κάναβης, αλλά ξεκάθαρα η παύση των διώξεων μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση (και της αντίστοιχης καλλιέργειας) και η προώθηση της βιομηχανικής αξιοποίησης της κάναβης.
   Ενδεικτικά οφέλη, η αναγέννηση της βιομηχανία κάναβης με δυνατότητα απόλυτης ανεξαρτησίας και απεριόριστων χρήσεων, ένα ασύγκριτο νέο πλεονέκτημα για τον τουρισμό, περισσότερη δικαιοδοσία στις αρχές για δίωξη πραγματικών εγκλημάτων. Αν πρέπει δε να συζητήσουμε με όρους "ναρκο-κουλτούρας" κτλ. αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση του τσίπουρου και του κρασιού, των οποίων οι δυνατότητες περιορίζονται στην παροχή ευεξίας, δεν μιλάει κανείς για "ποτο-κουλτούρα" επειδή το κάθε ελληνικό σπίτι είναι ελεύθερο να φτιάχνει τσίπουρο και κρασί.

   Είναι δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι στην αγαπημένη ατζέντα των media ή των συζητήσεων στη βουλή. Ο πολιτικός λόγος αναλώνεται συνήθως στο ασφαλιστικό, τη μικροπολιτική, το μεταναστευτικό και τις συντάξεις. Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν όμως ως σημείο αναφοράς τις νέες γενιές, και στοχεύουν στην παροχή παραγωγικών δυνατοτήτων σχετικά με θέματα που αφορούν άμεσα αυτές τις ηλικίες. Προσφέρουν συγκεκριμένες παραγωγικές και συμμετοχικές ευκαιρίες στους νέους και είναι εφαρμόσιμες άμεσα.

Εικονολήπτης & ανυπότακτος εξωτερικού
Δημήτρης Μελέτης

(γράφτηκε με αφορμή το "βήμα διαλόγου" που προσφέρθηκε από το tvxs  και δημοσιεύτηκε στις 4/9/2015 σε συνεπτηγμένη μορφή για τα πλαίσια που υποδείκνυε το site http://tvxs.gr/news/blogarontas/bima-dialogoy-zitoyntai-dyo-bimata-empros )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου